De verschillende soorten akoestische materialen voor spuitwerk en hun toepassingen

Akoestisch pleister toepassen in uw woning of bedrijfspand? Het gebruik van akoestische materialen gaat hand in hand met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Doordat veel akoestische pleistermaterialen zijn gemaakt van gerecyclede bronnen om gebouwen thermische isolatie en geluidsabsorptie te bieden, is het gunstig voor de akoestiek van een ruimte, het milieu en uw operationele kosten. Wat zijn deze verschillende soorten akoestische materialen en wat zijn hun toepassingen? Ontdek ze in ons blog.

Wat is akoestisch pleister?

We beginnen met een kleine opfrisser. Wat is akoestisch pleister? Akoestisch pleister staat ook wel bekend als geluiddempend pleister. Dit speciale soort pleister wordt gebruikt om geluidsabsorptie en geluidsisolatie te verbeteren in binnenruimtes. Geluidsabsorberend materiaal wordt toegepast op muren en plafonds en heeft eigenschappen die geluidstrillingen kunnen absorberen. Hierdoor worden echo’s en geluidsreflecties verminderd en creëert u een comfortabele geluidsomgeving.

Akoestisch pleister bevat geluidsabsorberende eigenschappen, zoals schuimachtige structuren of poreuze vezels. Het kan worden gebruikt om het geluidsniveau in verschillende ruimtes onder controle te houden. Enkele voorbeelden van deze ruimtes zijn kantoren, theaters, opnamestudio’s en natuurlijk huizen. Ook wordt het vaak gebruikt in combinatie met akoestische panelen en diffusers om het geluid optimaal te beheersen.

De verschillende soorten akoestische materialen voor spuitwerk

Er zijn verschillende opties beschikbaar wanneer u een ruimte wilt voorzien van akoestisch spuitwerk. We gaan ze een voor een langs:

Houtvezels

Gewonnen uit houtmaterialen en te combineren met bindmiddelen om een geschikte massa te creëren, zijn houtvezels uiterst geschikt voor geluidsabsorptie en de warme en natuurlijke uitstraling van een ruimte. Om geluid te absorberen, is het aan te raden om houtvezels toe te passen in hotels, restaurants en woningen.

Minerale vezels

Minerale vezels worden vervaardigd uit mineralen zoals steenwol of glaswol. De vezels worden vermengd met bindmiddelen en net als glasvezels aangebracht op het oppervlak. Minerale vezels worden vaak toegepast binnen industriële faciliteiten, fabrieken en productiehallen waar geluidsbeheersing en temperatuurregulatie van belang is.

Cellulosevezels

Cellulosevezels worden gemaakt van gerecycled krantenpapier. Het is een duurzaam geluidsabsorberend materiaal dat wordt ingezet voor spuitwerk en uitstekende thermische isolatie en geluidsabsorptie biedt in woningen, scholen en kantoren. Cellulosevezels zijn aan te brengen op wanden en plafonds. Een ander voordeel is dat het brandvertragende eigenschappen heeft.

Glasvezels

Een andere veel gebruikte optie is glasvezels. Glasvezels zijn gemaakt van gerecyclede glasmaterialen die worden gecombineerd met bindmiddelen. Dit creëert een cohesieve massa om akoestische wanden te spuiten. Geniet van goede geluidsabsorptie en hoge brandwerendheid in ruimtes zoals theaters, poppodia en bioscopen, waar geluidskwaliteit en veiligheid van groot belang zijn.

Melamineschuim

Naast vezels heeft u natuurlijk ook de keuze uit schuim voor akoestisch pleisterwerk. Akoestische wanden die gebruikmaken van melamineschuim staan bekend om hun open-cellige panelen. Het wordt doorgaans toegepast in ruimtes waar zowel de akoestiek als de esthetiek van belang zijn. Enkele ruimtes waar u aan kunt denken, zijn moderne kantooromgevingen, musea en tentoonstellingsruimtes.

Polyurethaanschuim

Tot slot is er nog een ander akoestisch schuim: polyurethaanschuim. Polyurethaan is een veelzijdig materiaal dat in verschillende dichtheden verkrijgbaar is voor akoestisch spuitwerk en biedt zowel geluidsisolatie als geluidsabsorptie, perfect voor ruimtes waar u een evenwichtige geluidsbeheersing vereist. Polyurethaanschuim brengt u horizontaal of verticaal aan op hiervoor bestemde oppervlakken zoals wanden en plafonds.

Welke soort akoestisch pleister uw voorkeur heeft – akoestische vezels of akoestisch schuim – is afhankelijk van de akoestische behoeften van de specifieke ruimte. Door meer te leren over de eigenschappen van de materiaalsoort en het esthetische aspect, vindt u een oplossing die het beste bij uw situatie aansluit. Het is in ieder geval vanzelfsprekend dat akoestisch spuitwerk het antwoord is op geluidsgerelateerde vragen.

Akoestisch spuitwerk laten aanbrengen?

Bent u benieuwd wat akoestisch spuitwerk voor u kan betekenen? Bekijk bijvoorbeeld eens de geluidsabsorberende oplossing Sprayplan. Bent u al zeker van welk akoestisch materiaal geschikt is voor u? Vraag dan een offerte aan, zodat wij bij Acoustiq u kunnen voorzien van een aanbod dat aansluit op uw behoeften. Ook voor snel antwoord op uw vragen kunt u uiteraard bij ons terecht, neem contact op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie