Geluid en productiviteit: de psychologie achter stilte op kantoor

In elke kantooromgeving speelt geluid een rol. Denk bijvoorbeeld aan de geluiden van toetsenborden, onderlinge gesprekken tussen collega’s en het constante geluid van machines. Stuk voor stuk maken ze deel uit van onze werkplek. Stilte op kantoor werkt bevorderend als het gaat om onze werkprestaties. Geluid heeft namelijk een grote impact op onze productiviteit en welzijn. In dit artikel duiken we in de psychologie achter stilte op kantoor en hoe dit onze productiviteit kan beïnvloeden. Lees gauw verder.

De impact van geluid

Bent u bekend met een kantoortuin? Indien het antwoord ‘ja’ is, begrijpt u dat het menselijk brein gevoelig is voor geluiden. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat geluid niet alleen onze aandacht trekt, maar ook invloed kan hebben op onze productiviteit, emoties en cognitieve functies. Omgevingen met constante geluiden kunnen leiden tot een verhoogd stressniveau, verminderde concentratie en uiteindelijk een daling in productiviteit.

Onze hersenen zijn in lawaaierige omgevingen zo druk met het negeren van de geluiden om ons heen, dat we ons niet volledig op onze taken kunnen storten. Wat het gevolg is van te veel geluid op kantoor? Verminderde werkefficiëntie en in de vervelendste gevallen: een toename van fouten op de werkvloer. Het stimuleren van een werkplek met voldoende stilte biedt verschillende voordelen. Wat deze voordelen zijn, benoemen we graag.

De voordelen van stilte op de werkvloer

Stilte kan wonderen doen tijdens het werken op kantoor omdat het helpt om de concentratie te verhogen, terwijl het tegelijkertijd ervoor zorgt dat onze stressniveaus worden verlaagd. Een stille omgeving is in het bijzonder effectief voor ons probleemoplossend denken en onze creativiteit. Hierdoor kunt u zonder afleiding aan projecten werken, wat kan leiden tot meer voldoening en zorgvuldigheid in het werk.

Het ontwerpen van een stille werkplek

Het creëren van een stille werkplek gaat niet alleen om het elimineren van geluid. Het is namelijk ook belangrijk om een omgeving te creëren die onze psyche en welzijn bevordert. Tijdens het ontwerp kunt u verschillende aspecten in acht nemen:

  • Kantoor indelen op geluidszones: door een kantoorruimte te verdelen in zones, kunnen medewerkers zelf kiezen waar ze gaan zitten afhankelijk van hun behoeften
  • Geluidsbeheerbeleid: bij grote kantoortuinen kan het invoeren van stilte-uren of telefoonvrije zones helpen bij de creatie van een rustige werkomgeving
  • Gebruik van geluidsisolerende materialen: de akoestiek verbeteren op de werkplek doet u met de installatie van akoestische oplossingen, zoals akoestische desk screens of akoestisch spuitwerk

Akoestiek op de werkplek

Met akoestisch spuitwerk op de wanden of het plafond verbetert u de akoestiek op de werkplek. Hierdoor worden galm en echo aanzienlijk verminderd, zodat uw medewerkers zich beter op hun werk kunnen focussen. Zowel de geluidsisolatie, geluidsdiffusie als de geluidsabsorptie worden verbeterd. Geluidsgolven worden minder goed doorgelaten, verspreiden zich op een andere manier nadat het in contact is gekomen met een oppervlak en tot sloten worden geluiden als het ware ‘opgeslokt’ door het spuitwerk.

Maak kennis met AcoustIQ! Als expert in akoestische oplossingen helpen we u graag aan een duurzame en effectieve manier om de akoestiek op kantoor te bevorderen. Het akoestisch spuitwerk bestaat uit recyclebare en biobased cellulosevezels die op uw wanden en plafond worden gespoten. Dankzij onze gepatenteerde spuittechniek kunnen we de ruimte direct na het aanbrengen van het spuitwerk schoon opleveren.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Bent u benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen als het gaat om de akoestiek op de werkplek? Neem dan gerust contact met ons op! Dit doet u door een bericht en uw contactgegevens achter te laten in het contactformulier, een e-mail te sturen naar info@acoustiq.nl of te bellen naar 0575-560248.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie